Резервация за: Празник на чевермето в Златоград


* - Задължителни полета

Празник на чевермето в Златоград

 

Родопска музика, над 100 каба гайди, изкусителния аромат на прословутото Златоградско
чеверме, фолклорни танци, участници и посетители, нагиздени в народни носии… и една
песен, полетяла в Космоса…
Този Златоград искаме да Ви покажем! Не само най-южното градче в България, не само
съхранения дух и архитектура от Възраждането. Искаме да преживеете онази родопска магия,
която те кара да настръхваш, докосва сърцето ти, окрилява душата ти и предизвиква сълзи на
благодарност. За това, че си българин!
Добрич – Варна – Бургас – Мезек – Вила Армира – Златоград – Кърджали – Перперикон
– Кабиле (Ямбол) – Бургас – Варна – Добрич
3 дни / 2 нощувки
4 – 6 май 201

 

 

Отпътуване от:

възрастен в

двойна/тройна

стая

дете до 2,99 г. в

стая с двама

възрастни на

доп. легло

дете от 3 до

11.99 г. в стая с

двама възрастни

 

Единична стая

Варна 215 лв 50 лв. 175 лв. На запитване

Пакетната цена е в лева  на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 3 нощувки със закуски:
 • 1 в хотел «Св.Св. Константин и Елена» в Ивайловград, http://hotel-ivaylovgrad.com/
 • 2 в хотел «Флора» в Златоград, http://www.hotelzlatograd.com/
 • Посещение на тракийската гробница и крепостта в Мезек
 • Разглеждане на Вила Армира с местен екскурзовод
 • Разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград
 • Участие в Празника на чевермето в Златоград и в Парада на носиите (Можем да съдействаме на желаещите да си наемат носии)
 • Посещение на Храмов комплекс “Успение Богородично”, Кърджали
 • Разглеждане на Перперикон с местен екскурзовод
 • Посещение на статуята на Дева Мария в Хасково
 • Разглеждане на Античен град Кабиле
 • Екскурзоводско обслужване

Цената НЕ включва:

 • Организирана вечеря в ресторанта на хотела в Ивайловград – 10 лв. (Заявява се още с
  резервацията и се заплаща към пакета)
 • Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна):
 • Мезек – Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и
  пенсионери.
 • Вила Армира – 5 лв за възрастни, 3 лв за учащи и пенсионери
 • Етнографския музей в Златоград – 3 лв
 • Перперикон – възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв., деца – безплатно
 • Античен град Кабиле – възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 3 лв
 • Екскурзия до Гърция – Ксанти и Порто лагос – 35 лв

Срок и начин на плащане: 30% от цената при записване, останалата сума се заплаща не по-
късно от 14 дни преди датата на отпътуване

Необходими документи: Лична карта
Визови, паспортни и санитарни изисквания – няма
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 35 туриста.
Срок за уведомление при не достигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на
тръгване.
Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата
Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на
допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма,
покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на
пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване
на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

 

 

снимка

Ден 1 /05.05.2018г./ Събота,с.Мезек

04:00 Отпътуване от Добрич, 05:00 ч. Отпътуване от Варна, 07:00 ч – от Бургас. Продължаваме по магистрала Тракия, а после към Свиленград. Целта ни е село Мезек, където се намира една от най-големите на Балканите тракийски куполни гробници. Запазена изцяло в оригиналния си вид, построена в края на 4-ти век пр.н.е, за нея се предполага, че е принадлежала на някой могъщ тракийски владетел от Одриското царство. В покрайнините на село Мезек на възвишението Калето се издигат останките от Средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия. Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери. Отправяме се към Ивайловград и Вила Армира. А пътят до там е може би най-живописната отсечка от нашето пътуване, защото минава покрай и през най-дългия язовир в България – язовир Ивайловград, изграден по долното течение на р. Арда и дълъг цели 36 км. 15:30 – 16:30 – Посещение и разглеждане с екскурзоводска беседа на Вила Армира – един изключителен архитектурен паметник на възраст 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом- дворец от римско време, разкрит по нашите земи. Входни такси: 5 лв за възрастни, 3 лв за учащи и пенсионери Настаняване в хотел „Св.Св. Константин и Елена” в Ивайловград. Възможност за организирана вечеря в ресторанта на хотела – 10 лв. (Заявява още с резервацията се и се заплаща към пакета). Нощувка
снимка

Ден 2 /06.05.2018г./ Неделя,Златоград

Ранна закуска в хотела. В 07:00 отпътуване за Златоград. Пристигане ок. 09:30 ч и настаняване в хотел Флора. Веднага след настаняването се отправяме към центъра на града за откриване на фестивала на чевермето. (Подробната програма на празника по часове ще публикуваме на по-късен етап) Откриването започва с Парад на носиите, в който могат да участват и гостите на празника. С други думи – ако имате носия, облечете си я! Следва ритуалното изнасяне на над 150 чевермета, съпровождани от над 100 каба гайди. Всички се отправят към мегдана, където е изградена сцена, на която през целия ден ще се надпяват, надиграват и надсвирват фолклорни състави. Кулинарните демонстрации ще бъдат сред декори в градския парк, пресъздаващи атмосферата на родопски дворове от преди век. Ще можете да си хапнете от всичко, да послушате уникалните родопски напеви, да поиграете хора под музиката на изкусни свирачи и да се понесете със звука на гайдата над меките родопски хълмове... Ще намерим време и за разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград. Той представлява голям музей на открито, който ни показва как е изглеждал града преди повече от 100 години. Тук може да видите най-различни занаятчийници. На разположение също е и Етнографския музей, който е в 100 –те национални туристически обекта и срещу вход от 3 лв на човек може да се разгледа. Нощувка.
снимка

Ден 3 /07.05.2018г./ Понеделник,Порто Лагос.

Закуска в хотела. През този ден празникът в Златоград продължава с гайдарско надсвирване и надиграване на фолклорни състави. Свободно време в Златоград. ИЛИ Екскурзия до Гърция – Ксанти и Порто лагос (срещу допълнително заплащане). Екскурзията се осъществява с микробуси до 8 човека (може да са няколко в зависимост от броя желаещи) – през граничния пункт до Златоград по-големи превозни средства не могат да преминат. 08:30 ч. сутринта качване на микробусите и отпътуване за Гърция през най-южната част на Родопите. Първата ни спирка е Ксанти – китно малко градче, известно при нас най-вече с пищните си зимни карнавали. Старата част на Ксанти представлява лабиринт от тесни калдъръмени улички, много приятни за разходка, с малки, уютни кафенета, където да седнеш и да се полюбуваш на това романтично място. Продължаваме към Порто Лагос. Порто Лагос е село, разположено в красив залив на 25 км югоизточно от град Ксанти, на границата между областите Ксанти и Родопи. То е рибарски и оризовъден център. Има плажове и пристанище. Делтата на р. Места край Порто Лагос е широка над километър, а в мочурищата наоколо са най-богатите оризови полета на Гърция. В езерото „Вистонис“ и крайбрежните лагуни край селището обитават различни видове птици - розово фламинго, пеликани, лебеди и други морски и сладководни птици. В близост до Порто Лагос се намира и манастирът „Св. Никола“, изцяло построен във водата. Посещение на манастир “Свети Никола”, както и църквата “Успение Богородично” в Порто Лагос. Към 14:00 часа се отправяме обратно към Златоград. Преди да преминем границата ще спрем в търговски център, където може да си закупите зехтин, маслини и др. на много добри цени. 16:30 Пристигане в Златоград, където празникът продължава – на сцената и извън нея.
снимка

Ден 4 /08.05.2018г./ Вторник,Кърджали

Закуска в хотела. 08:30 ч. Освобождаваме стаите и отпътуваме към Кърджали. Първо ще посетим Храмов комплекс "Успение Богородично", който се намира в кърджалийския квартал "Гледка". Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г. комплексът е стопанисван и доизграден, благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра. Оттам продължаваме към Перперикон (11:00 – 12:30ч) Намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река. Перперикон се намира на десния бряг на реката над село Горна крепост. Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище на върха на хълм. Входни такси: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв., деца - безплатно От Перперикон се отправяме в посока Хасково като за кратко ще спрем на природния феномен Каменните гъби, който се намира до самия път, в защитена територия с площ от 3 хектара. Наричат ги още Скалните гъби, а сред местното население са познати и като Мантар кая. Каменните гъби са причудливи скални образувания,формирани в резултат действието на водата и вятъра. С розовите си пънчета и зеленикави шапки наподобяват истински гъби. Пристигайки в Хасково ще посетим най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Тя се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес. Продължаваме към Ямбол, където ок. 16 часа ще посетим Античния град „Кабиле”. Той е най-значимият и най-голям тракийски античен град, възникнал в края на II хилядолетие преди Христа. Градът е бил завладян от Филип II Македонски, впоследствие става част от империята на Александър Македонски. По-късно траките успяват да си върнат града и го превръщат в стопански, политически и културен център на Древна Тракия. След това Кабиле попада под владението на Рим. През 6 век е окончателно разрушен от аварите. Входни такси: възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 3 лв Отпътуване за Варна и Добрич.
снимка

Порто Лагос

Основна информация

 • От: 04 май, 2019
 • До: 06 май, 2019
 • Продълж.: 3 Дни, 2 Нощувки
 • Потв. при: 35
 • Макс. хора: 50
 • Цена: 215.00 лв.
 • Дестинация: 4980 Zlatograd, Bulgaria

Имате нужда от помощ ?

При нужда се свържете с нас.

+359 889 712 590

alinatur@abv.bg

Препоръчани оферти

3 Дни, 2 Нощувки Start From 1039 лв.

Карнавалът във Венеция

РЕЗЕРВИРАЙ

3 Дни, 2 Нощувки Start From 269.00 € / 527.00 лв.

Кападокия 2019

РЕЗЕРВИРАЙ

3 Дни, 2 Нощувки Start From 1198лв. лв.

П А Р И Ж

РЕЗЕРВИРАЙ

3 Дни, 2 Нощувки Start From 1140 лв. лв.

ДУБАЙ ЗА ВСЕКИ

РЕЗЕРВИРАЙ