Съкровищата на Двореца в Балчик: Сребърният кладенец / 1 част/

Съкровищата на Двореца в Балчик: Сребърният кладенец

Надали има дворец по света без Кладенец на желанията. Двореца – Балчик също не прави изключение. Тук желанията сбъдва Сребърният кладенец. Той ви очаква вляво от арката, зад която се разгръщат летните селения на кралица Мария, в центъра на белокаменна постройка, сгушена, по подобие на Нимфеума на Двореца, под килим от зеленина.

Изворът е съществувал още преди да бъде построен Дворецът. Местните го наричали „Гюмюш бунар“ (Сребърен кладенец) заради сребристо-бистрата му вода, която винаги била студена и много добра за пиене. Кралицата също оценила прекрасния вкус на водата, утоляващ всяка жажда, като я предпочитала пред тази от другите чешми в резиденцията. Именно затова тя решила да построи кладенеца в библейски стил.

Според легендата библейският патриарх Яков изкопал кладенец близо до град Сихар в Самария – не само за да утоли жаждата на народа си, а като символ за края на митарствата на рода. Както кладенецът в Самария, и Сребърният кладенец е изработен от каменни блокове, по които са изсечени кръстове, а отворът му е покрит с тежък капак от ковано желязо. Единствената иззидана стена е декорирана с изящно изработена майолика от XV в. Тя е дело на изкусния флорентински художник Андрея де ла Робия и е наречена „Преклонението пред Младенеца“.

А за да се сбъдне желанието ви, трябва да застанете с гръб към кладенеца, да хвърлите през рамо монетка, а тя да улучи отвора и да стигне до водата.