КАПАДОКИЯ – AНКАРА – СОЛЕНОТО ЕЗЕРО – ЮРГЮП – АВАНОС – КОНИЯ – ЕСКИШЕХИР – БУРСАот ВАРНА – Алина Тур

Booking for : КАПАДОКИЯ – AНКАРА – СОЛЕНОТО ЕЗЕРО – ЮРГЮП – АВАНОС – КОНИЯ – ЕСКИШЕХИР – БУРСАот ВАРНА

  * - Задължителни полета

  КАПАДОКИЯ – AНКАРА – СОЛЕНОТО ЕЗЕРО – ЮРГЮП – АВАНОС – КОНИЯ – ЕСКИШЕХИР – БУРСАот ВАРНА

  Информация за офертата

   

  КАПАДОКИЯ

  AНКАРА – СОЛЕНОТО ЕЗЕРО – ЮРГЮП – КАПАДОКИЯ – АВАНОС – КОНИЯ – ЕСКИШЕХИР

  Маршрут: Варна – Анкара – Кападокия/Юргюп – Аванос – Кония – Ескишехир -Бурса- Варна

  Дата: 03-08. 05. 2022 г; 07.09-11.09; 04-09.10

  Престой: 6 дни / 4 нощувки, 4 закуски, 4 вечери

  Цена 485 лв.

  По древния път Виа Милитарис ще стигнем до Анкара. Пейзажите, които ще се сменят пред очите ви , сякаш не са от нашата земя и няма как да не изпитате възхищение и преклонение. Ще посетим Коня и Бурса  и ще направим едно приказно пътешествие в света на дервиши и християнски светини

  ПРОГРАМА

  Ден 1 : Варна – Анкара – 900 км от Варна /19:45ч./ и от Бургас /22:00ч./ по маршрут ГКПП М.Търново/Лесово– Истанбул – Анкара. Нощен преход. По пътя на древния път Виа Милитарис, ще стигнем до Анкара.

  Ден 2 :  Анкара. Посещение на мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република”. Свободно време. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

  Ден 3: Анкара – Соленото езеро- Кападокия / Юргюп – 331 км

  Закуска. Отпътуване за Юргюп, със спирка по пътя за снимки на „Туз Гьолу” /Соленото езеро/. Юргюп е разположен сред невероятен пейзаж от „вълшебни комини“ и скали с невероятни причудливи форми, ваяни хиляди години от природните сили. Известен е с хубавото вино, ръчно изработените килими и с хотели и заведения поместени в скалите. Сред най-забележителните явления на региона са останките на подземни селища, някои от тях достатъчно големи, за могат да се настанят в тях до тридесет хиляди души. Общо четиридесет такива населени места, от села до големи градове, са били открити, но само няколко са отворени за посещение. Най-известните са Деринкую и Каймаклъ /посещение на един от двата града- доплащане вход/, които изобретателните обитатели са създали във вулканичен туф, напълно незабележими на 70-80 м под земята – мрежи от улици и тунели, водещи до подземни площади с различни функции, зърнохранилища, конюшни, църкви, кладенци, оръжейни, жилищни помещения, трапезария с изсечена в скалите маса, помещения за кухни и др. Счита се, че подземните градове датират от времената на хетите /1900- 1200 пр.н.е./ и са били използвани като убежища по време на нападения. Крепостта Учхисар доплащане вход –разположена на най високото възвишение откъдето се открива удивителна гледка. Долината на гълъбите. Настаняване в хотел. Вечеря. / По желание посещение на традиционно заведение, с неограничена консумация на напитки, плодове, ядки и танци от различни региони на Турция доплащане 25 евро/. Нощувка.

  Ден 4 : Кападокия  Рано сутринта, при изгрев слънце, възможност за най – ентусиазираните приключенци да се насладят на възхитителната панорама от полет с балон – една от най- впечатляващите атракции. /Балонът се издига на височина около 800 м, продължителност около 1 час, всички участници получават сертификати; полетите се осъществява  при възможност и при подходящи метеорологични условия срещу доплащане/. Връщане в хотела.

  Закуска. Целодневна обиколка из мистичните тайни на Кападокия с местен екскурзовод.  Посещение на Гьореме – музей под открито небе с богатство от скални църкви, най–старата от които е от 4 век:  под защитата на ЮНЕСКО, както и светини на православието: школата на свети апостол Павел, стенни образи на светци, Библейски сюжети в древни фрески и др./доплащане вход/ Програмата продължава с посещение на  Зелве– природни феномени и музеи на открито – “приказни” скални комини, издигащи се на височина 30 – 40 метра, изсечени в скалите църкви и монашески килии, жилища и дори една джамия, което доказва мирното разбирателство на представителите на различни религии, живели там/доплащане вход/. Посещение на грънчарско ателие в Аванос – „меката на грънчарството“, където ще наблюдаваме процеса на ръчна изработка и декорация по запазена технология от древността. Посещение на ритуала на дервишите – „Сема”/срещу доплащане 25 евро/. Вечеря. Нощувка.

  Ден 5 : Кападокия – Ескишехир- 587 км. Закуска. Отпътуване за гр. Кония  посещение на музея на ислямския философ Мевляна Джелалeдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и Ордена на въртящите се дервиши – търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние.

  Отпътуване къмТурската Венеция” – Ескишехир. Ескишехир – градът на Настрадин Ходжа. Модерен град в Анадола, построен по европейски образец. Тук можете да изпиете силно турско кафе, да хапнете традиционни сладкиши и да поплавате на гондола. Ескишехир в превод от турски означава „Стария град“. Град на университети и паркове. Тук на всяка крачка можем да намерим забележителности. Старата му част напомня много на Копривщица с ниските си цветни къщички. Тук могат да се купят традиционни турски сладкиши, както и типичните за региона накити от морска пяна. Въпросната пяна представлява мек минерал, който се добива само край Ескишехир. От него се изработват и лули, за които се смята, че пречистват тютюна при пушене. Едно от най-разкошните бижута на града са мостовете над река Порсук, които вечер се превръщат в цветна феерия.  Казват, че тук е най-вкусното реване в цяла Турция. Голяма част от местните жители са преселници от България. Не пропускайте да се снимате и до някоя от забавните скулптури, пръснати в целия град. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка

  Ден 6: Ескишехир –Бурса –  Варна  

  Закуска. Отпътуване за Варна

  Цената включва:

  • Автобусен транспорт с лицензиран автобус по описания маршрут;
  • Фериботни и магистрални такси;
  • 4 нощувки в хотели 3-4*,  в двойна стая, с 4 закуски и 4 вечери;
  • Туристическа програма и екскурзоводско обслужване в Анкара, Кападокия, Кония, Аванос, Ескишехир от местен лицензиран екскурзовод на български език, който ще пътува с групата;
  • Медицинска застраховка с покритие 5000 евро за лица до 65 год.;
  • водач-представител на АЛИНА ТУР;

  Цената не включва:

  • Входни такски на посещаваните обекти по маршрута:
  1. Крепостта Учхисар – 20 TRL,;
  2. Национален парк Гьореме – 100 TRL. + 10 TRL за тъмната църква;
  3. Подземен град Деринкую/Каймаклъ– 55 TRL;
  4. Зелве – 25 TRL.
  5. Музея на анадолските цивилизации – 45 TRL.;
  6. Гробницата на Мевляна Руми – 5 TRL.;
  7. PCR/Aнтигенен тест на преференциални цени при заминаване и пристигане в България (ако е необходим)

  Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. ТО не носи отговорност за евентуалната им промяна. Туристите заплащат актуалните към момента на пътуване входни такси.

  • Посещение на ритуала на дервишите – „Сема”- 25 евро;
  • Посещение на традиционно заведение, с неограничена консумация на напитки, плодове, ядки и танци от различни региони на Турция доплащане –  25 евро;
  • Полет с балон над Кападокия – 150 евро;
  • Мед. застраховка с покритие 5000 евро за лица от 65 до 75 год. – доплащане 7 лв.;
  • Мед. застраховка с покрите 5000 евро за лица от 75 до 79 год. – доплащане 14 лв.;

  ВАЖНО: Допълнителните екскурзии и мероприятия се заявяват и заплащат в офиса на агенцията преди отпътуването и за провеждането им е необходим минимален брой от 20 записани туристи.
  ВАЖНО: Посещението на Ючхисар е свързано с изкачване по наклон. Не е препоръчително за хора с проблеми с крайниците! Желателно е туристите да са с удобни обувки.
  ВАЖНО: Посещението на подземния град Каймаклъ не се препоръчва за хора, страдащи от дихателни проблеми или клаустрофобия! Ако някой не желае да посети обекта, би могъл да изчака отвън. В района има множество кафенета и магазинчета за сувенири.

  !!! Лица над 79 год. не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

  • Ползване на двойна седалка от един турист – доплащане 180 лв.;
  • Единична стая – доплащане 150 лв.
  • Отстъпки за деца до 12 год – 40 лв.

  ПОЯСНЕНИЯ

  1. Всички входни такси се заплащат само в турски лири на място.
  2. Не се препръчва посещение на Ючхисар, Деринкую и Каймаклъ за хора със здравословни проблеми /високо кръвно налягане, световъртеж, затруднения с опорно двигателния апарат и др/ и за страдащи от клаустрофоия. Желателно е туристите да са с удобни обувки
  3. Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 човека!
  4. Срок за уведомления при недостиг на минималния брой туристи – 7 дни преди началото на екскурзията!
  5. Важно: Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка, свързана с COVID 19, точна информация ще получите от офиса ни преди отпътуване.

  Информация:

  Обявената цена е на човек настанен в двойна /тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека.

  Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 20 туристи.

  Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

  Полезна информация:

  1. Валутата с която се пазарува в Турция е турски лири. На някои места приемат и евро, но е по-изгодно да се ползват турски лири.
  2. Част от тоалетните са платени, затова е добре туристите да разполагат с монети от 1 турска лира.
  3. При посещенията  в джамиите е добре жените да си носят шалове, защото влизат с покрита глава, рамене и крака / важи за туристическата програма в Коня/
  4. При желание да си вземат сол от Соленото езеро, туристите да си носят найлонови торбички.
  5. Туристите, които желаят да летят с балон е добре да си носят дребни пари / 5-10 турски лири/ за бакшиш на обслужващия персонал и пилота.

  Необходими документи:

  • Международен паспорт с 6 месечна валидност към датата на прибиране;
  • За деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (оригинал + копие).
  • За деца до 18 г., при разминаване на фамилиите на детето и родителите е необходим акт за раждане / оригинал и 1 копие/

  Допълнителна информация

  Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

  Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

  Записването се извършва в офиса на ТА “АЛИНА ТУР”, чрез имейл  или по телефона

  При записване се изисква следната информация от туристите: три имена на български и латиница, ЕГН, № паспорт/ валидност паспорт/, адрес, тел. за контакт и имейл. Предпочитания за настаняване и място на отпътуване. Желателно е информацията да бъде в писмен вид по имейл.

  Местата в автобуса се определят по реда на внасяне на цялата сума и започват от трети ред седалки. В случаите, когато турист желае да бъде настанен на втори ред, се доплаща 20 лв. на седалка / общо 4 места/

  Настаняването в хотела се извършва в двойни стаи. В случаите, когато няма с кого да бъдете комбинирани, настаняването се извършва в тройни стаи или в единични стаи / ако хотелът разполага с тази възможност/. За единично настаняване се извършва доплащане. Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.

  Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, местата и градовете на настаняване както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

  Резервация се счита за валидна при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и сключване на договор между туриста и ТА “Алина тур”. Доплащане на остатъка до 30 дни преди датата на отпътуване.

   

  ТА “АЛИНА ТУР”

  Адрес: гр. Варна, ул. “Преслав” №49 ет.2 оф.2;

  имейл: alinatur@abv.bg

  Телефон: 0889/712-590 – Ангелина Ангелова

  0897 357 930 – офис

  „Алина тур“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност  и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна компания  “Лев инс“ АД.

   

  Защо да изберете тази оферта

  • Ориенталско пътуване

  Ден 1 ,Варна – Анкара-900 км

  Ден 1 : .Отпътуване от Русе/16:30ч./, от Силистра /17:30ч./, от Варна /19:45ч./ и от Бургас /22:00ч./ по маршрут ГКПП М.Търново– Истанбул – Анкара. Нощен преход.
  photo

  Ден 2 ,Анкара

  Пристигане в столицата на Турция – Анкара. При възможност посещение на Музея на анадолските цивилизации. Посещение на мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република”. Свободно време. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
  photo

  Ден 3,Анкара – Кападокия / Юргюп - 331 км

  Закуска. Отпътуване за Юргюп, със спирка по пътя за снимки на „Туз Гьолу” /Соленото езеро/. Юргюп е разположен сред невероятен пейзаж от „вълшебни комини“ и скали с невероятни причудливи форми, ваяни хиляди години от природните сили. Известен е с хубавото вино, ръчно изработените килими и с хотели и заведения поместени в скалите. Сред най-забележителните явления на региона са останките на подземни селища, някои от тях достатъчно големи, за могат да се настанят в тях до тридесет хиляди души. Общо четиридесет такива населени места, от села до големи градове, са били открити, но само няколко са отворени за посещение. Най-известните са Деринкую и Каймаклъ /посещение на един от двата града- доплащане вход/, които изобретателните обитатели са създали във вулканичен туф, напълно незабележими на 70-80 м под земята – мрежи от улици и тунели, водещи до подземни площади с различни функции, зърнохранилища, конюшни, църкви, кладенци, оръжейни, жилищни помещения, трапезария с изсечена в скалите маса, помещения за кухни и др. Счита се, че подземните градове датират от времената на хетите /1900- 1200 пр.н.е./ и са били използвани като убежища по време на нападения. Крепостта Учхисар доплащане вход –разположена на най високото възвишение откъдето се открива удивителна гледка. Долината на гълъбите. Настаняване в хотел. Вечеря. / По желание посещение на традиционно заведение, с неограничена консумация на напитки, плодове, ядки и танци от различни региони на Турция доплащане 25 евро/. Нощувка. Пещерните селища на историческия регион Кападокия в източната част на Мала Азия на територията на съвременна Турция е уникален комплекс от селища, разположени на огромна територия, който е създаден в продължение на много векове, започвайки от I хилядолетие пр.н.е. д. Тя включва няколко подземни града и много пещерни манастири, издълбани в скалите. Включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под № 357 [1] и е основната характеристика на историческия и културен облик на района и атрактивна туристическа атракция. " Тук, в Кападокия - едно от най-чуждите места в света. Планините от мек вулканичен туф бяха издухани от ветровете и вековете, превръщайки се в онези трикове на Антонио Гауди , в фигури на причудливи гладки очертания, които поради липса на гора служеха за подслон и жилище. Дървото вървеше само по вратата. В тези скали са отсечени апартаменти и цели жилищни сгради още от времето на хетите. ( Питър Вайл . „Геният на мястото“ ДОЛИНАТА "ПАША БАГЛАРИ" с АЛИНА ТУР
  photo

  Ден 4 ,Кападокия

  Рано сутринта, при изгрев слънце, възможност за най – ентусиазираните приключенци да се насладят на възхитителната панорама от полет с балон – една от най- впечатляващите атракции. /Балонът се издига на височина около 800 м, продължителност около 1 час, всички участници получават сертификати; полетите се осъществява се при възможност и при подходящи метеорологични условия срещу доплащане/. Връщане в хотела. Закуска. Целодневна обиколка из мистичните тайни на Кападокия с местен екскурзовод Посещение на Гьореме – музей под открито небе с богатство от скални църкви, най–старата от които е от 4 век: под защитата на ЮНЕСКО, както и светини на православието: школата на свети апостол Павел, стенни образи на светци, Библейски сюжети в древни фрески и др./доплащане вход/Програмата продължава с посещение на Зелве– природни феномени и музеи на открито – “приказни” скални комини, издигащи се на височина 30 – 40 метра, изсечени в скалите църкви и монашески килии, жилища и дори една джамия, което доказва мирното разбирателство на представителите на различни религии, живели там/доплащане вход/. Посещение на грънчарско ателие в Аванос – „меката на грънчарството“, където ще наблюдаваме процеса на ръчна изработка и декорация по запазена технология от древността. Посещение на ритуала на дервишите – „Сема”/срещу доплащане 25 евро/. Вечеря. Нощувка.
  photo

  Ден 5 ,Кападокия –Кония - Ескишехир- 587 км. км.

  Отпътуване за гр. Кония посещение на музея на ислямския философ Мевляна Джелалeдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и Ордена на въртящите се дервиши – търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние. Отпътуване за Ескишехир – градът на турския всепризнат и обичан хитрец Настрадин Ходжа. Името означава „Стар град“ и действително има добре съхранена стара част, която впечатлява с автентична атмосфера и интересна архитектура на изключително добре съхранени пъстроцветни стари къщи, кафенета предлагащи ароматно кафе и сладки изкушения. Ескишехир същевременно е и град със съвременен облик, град на университети и паркове, изключиелно цветен, красив и подреден. Едно от най-разкошните бижута на града са мостовете на река Порсук, които вечер се превръщат в цветна феерия. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
  photo

  Ден 6 ,Ескишехир - Варна

  Закуска. Отпътуване за Варна
  photo

  Кападокия - крепостта на християнството

  Допълнителна информация

  • От : 03 май, 2022
  • До : 08 май, 2022
  • Продълж. : 5 дни / 4 нощи
  • Мин. брой : 40 туриста
  • Наличност : 45 туриста
  • Цена : лв.от 460
  • Дестинация : Ürgüp, Nevşehir, Turkey

  Имате нужда от помощ?

  +359 889 712 590;

  alinatur@abv.bg

  Препоръчани