ЛЯТНОТО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ в Античния град Кабиле – Ямбол – Алина Тур

Booking for : ЛЯТНОТО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ в Античния град Кабиле – Ямбол

  * - Задължителни полета

  ЛЯТНОТО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ в Античния град Кабиле – Ямбол

  Информация за офертата

  ЛЯТНОТО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ

  в Античния град Кабиле – Ямбол

  ОРФИЧЕСКИ РИТУАЛ НА БОГА – СЛЪНЦЕ

   

  ДАТА:
  ЦЕНА: 40 лева от Варна; 35 лева от Бургас

  Отпътуване от Варна 02:00;  от Бургас 03:00 ОМV посока София

  ПРОГРАМА

  02:00 – Отпътуване от Варна. Пристигане в Кабиле в около 05:30 ч. Ще станете свидетели и участници в , „Историческите възстановки – Ямбол 2020“ – пресъздаване на автентичен орфически ритуал по посрещане на Слънцето в най-дългия ден от годината. Своеобразна кулминация на обреда е моментът, в който се очаква първите слънчеви лъчи да огреят скалния барелеф с образа на богинята Кибела.

  Посещение на   Кабиленски манастир “Рождество Богородично”. След което се отправяме  към Ямбол. Свободно време за обяд  в централната част на града, с възможност за разглеждане на:

  • Ямболския безистен – покрит пазар, който се намира в центъра на града, днес – КИЦ. Това е единствената в България запазена сграда от този тип от периода на Османското владичество. Построен е в периода 1509 – 1510г и е една от най-масивните постройки в Ямбол.
  • Ески джамия (“стара джамия”) в Ямбол е реставрирана в оригиналния си вид и втора по големина джамия в България.
  • Музей на бойната слава – последните две години музеят заема челно място в категорията “Музеи” на кампанията “Чудесата на България”.

  Около 15:00ч – отпътуване  за Варна. Пристигане около 19 ч..

  ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

  • транспорт с лицензиран автобус
  • водач – представител от фирмата
  • посещения според програмата- входните такси се заплащат допълнително
  • застраховка

  ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

  • лични разход

  ИНФОРМАЦИЯ

  Още в първия ден – 21 юни, „Историческите възстановки – Ямбол “ стартират с уникално по рода си събитие за страната – пресъздаване на автентичен орфически ритуал по посрещане на Слънцето в най-дългия ден от годината.

  Началото е в 5.00 часа, като първоначално посетителите ще могат да видят специален танц на жриците, представен от балет „Кала“ към ОДК и да се включат във факелното шествие до възвишението „Зайчи връх“, където е скалното светилище на Кибела – Великата богиня – майка, почитана от траките и чието име носи  древният град край Ямбол.

  На самото светилище, между 5.30-6.00 ще бъде извършена обредната реконструкция на ритуала по посрещане на Слънце-бога. Сценарият бе разработен преди две години от видния траколог проф. дин Валия Фол, на база на запазени текстове от антични автори. Обредът се изпълнява от актьори от ямболския Драматичен театър по специално композирана музика.

  Извършва се автентичен жречески ритуал с възлияния, хранене на Слънцето и приветстване раждането на Слънце-бога. Светилището на „Зайчи връх“ е смятано и за древна тракийска обсерватория, заради изсечените в скалата кръстовидни траншеи, ориентирани в четирите посоки на света. Своеобразна кулминация на обреда е моментът, в който се очаква първите слънчеви лъчи да огреят скалния барелеф с образа на богинята Кибела.

  Кабиле е бил резиденция на тракийски царе и е единственият град във вътрешна Тракия, който е имал собствена монетарница”.

  Ако все още не сте посетили Кабиленски манастир, за да  си налеете от неговата лековита вода, направете го! Според древните легенди, манастирът съществувал от времето на св. император Константин. Неговата майка, Света Елена, знаела за лечебните свойства на водата в Кабиленски манастир и често изпращала хора да ѝ носят от нея.

  Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

  Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване

  Забележки:

  Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

  При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

  Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

  Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

  Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

  Туроператорът препоръчва на своите клиенти  сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.В ЗАД «Армеец». Повече информация в офиса на фирмата. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

  Програмата не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

   

  ТА “АЛИНА ТУР” е застрахована по смисъла на чл.79 от ЗТ в ЗАД “Армеец”

   

   

   

   

  photo

  орфически ритуал

  Допълнителна информация

  • От : 01 януари, 2021
  • До : 01 януари, 2021
  • Продълж. : 1ден
  • Мин. брой : 40 туриста
  • Наличност : 45 туриста
  • Цена : лв.40
  • Дестинация : Yambol, Bulgaria

  Имате нужда от помощ?

  0889/712-590; 0879/351-930

  alinatur@abv.bg