Банско -Мелник-РУПИТЕ- ЗЛАТОЛИСТ-РОЖЕНСКИ МАНАСТИР-КОВАЧЕВИЦА-РИЛСКИ МАНАСТИР-22.04.22 от Варна – Алина Тур

Booking for : Банско -Мелник-РУПИТЕ- ЗЛАТОЛИСТ-РОЖЕНСКИ МАНАСТИР-КОВАЧЕВИЦА-РИЛСКИ МАНАСТИР-22.04.22 от Варна

  * - Задължителни полета

  Банско -Мелник-РУПИТЕ- ЗЛАТОЛИСТ-РОЖЕНСКИ МАНАСТИР-КОВАЧЕВИЦА-РИЛСКИ МАНАСТИР-22.04.22 от Варна

  Информация за офертата

  ТАМ, КЪДЕТО РИЛА ПИРИН И РОДОПИТЕ СЕ СРЕЩАТ

  Четиридневна екскурзия

  БАТАК- ЦИГОВ ЧАРК- ЯЗОВИР БАТАК – БАНСКО- МЕЛНИК-РУПИТЕ – РОЖЕНСКИ МАНАСТИР -с. Златолист-ПРЕПОДОБНА СТОЙНА- РИЛСКИ МАНАСТИР-КОВАЧЕВИЦА 

   С включен транспорт от Варна , 3 нощувки , 3 закуски , СПА център в хотел 4* Банско

  Дата: 22-25.04.22-ВЕЛИКДЕН – 255 лв. с включени вечери

  03-06.09;

  4 дни/3 нощувки със закуски 

  Цена  Варна : 190.00 лв. ; от Бургас 180.00 лв.

  Цена за деца до 12 г. при двама пълноплащащи – 160 лв.

  с възможност за отпътуване  от Бургас и Шумен при група от 10 човека

   Заповядайте, ДА ИЗЖИВЕЕТЕ  заедно с нас емоцията от пътешествие, като посетим РИЛСКИ МАНАСТИР и НАЙ-ГОЛЕМИЯ манастир в Южна  България-  Роженски манастир; най-малкия град в България;  гъстото вино  в Мелник; героичния Батак, да направим фотосесия на брега на язовир Батак. Няма да подминем и мистичната местност Рупите – храма и къщата на Баба Ванга и с. Златолист – Преподобна Стойна. ще ви отведем на две магически места, намиращи се в необятните Родопи, които всички ние обичаме. Ковачевица, Лещен –  Дестинациите, които ще ви представим, са популярни както сред нас, така и сред чуждестранните гости на България. Те ни очароват с автентичността и със странното, някак неестествено спокойствие, което излъчват. За нас в Ковачевица има нещо магическо и мистично. То сякаш успява да предложи всичко, от което имаме нужда, за да се откъснем от еднообразното всекидневие. Лещен ще Ви посрещне с гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село.

  В цената сме включили:

  • Автобусен транспорт по маршрута
  • 3 нощувки в двойна/тройна стая студио в хотел 4*  Банско
  • 3 закуски на блок маса
  • Ползване на СПА зона на комплекса –вътр.басейн, сауна, парна баня
  • Посещение на Батак – църквата Света Неделя, исторически музей
  • Посещение на язовир Батак
  • Посещение на Рилски манастир
  • Посещение на Стопски пирамиди
  • Застраховка групова
  • Водач – екскурзовод по време на пътуването

  Цената не включва:

  • Разходи от личен характер
  • Входни такси за посещаваните обекти ПО ПРОГРАМАТА
  • Еднодневна екскурзия : Банско-Мелник-Рупите-Роженски манастир-Банско 10.00 лв възрастен, 8.00 лв. дете до 16 год.
  • Еднодневна екскурзия : Банско- Ковачевица 10.00 лв възрастен, 8.00 лв. дете до 16 год./ заявява се и се заплаща при записване

  * Входните такси за туристическите обекти ще се обявят при заплащане на програмата в офиса на фирмата Туроператорът не носи отговорност при промяна на цените в последния момент. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

   Допълнителна информация:

  Деца до 2,99 в стая с двама възрастни –самостоятелна седалка в автобуса – 70 лв.

  Деца от 3 до 11,99 г. В стая с двама възрастни – 160.00 лв.

  Доплащане за единично настаняване – 90.00 лв. след потвърждение от хотела

  Доплащане при настаняване в апартамент при двама – 20 лв на вечер

  Доплащане за вечеря в хотела – от 15 лв. на вечер

  Доплащането се извършва до 14 дни преди датата на отпътуване;

  Необходими документи: валиден документ за самоличност

  Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35  пълноплащащи  туриста. При набран по малък брой стойността на екскурзията се преизчислява.

  Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

  Записване и начин на плащане:

  Внасяне на 30 % от цената при записване, като пълна информация за пътуването/ място, автобус, екскурзовод/ се предоставя на емайл не по-късно от 2 дни преди отпътуване;

  Доплащането се извършва до 14 дни преди датата на отпътуване;

  Настаняването в автобуса е по ред на пълното заплащане. Настаняването започва от трета седалка. За втора седялка доплащане 10 лв. на човек.

  Условия за анулации:

  до 30 дни преди отпътуването – без неустойка

  от 30 дни до 10 дни – в размер на капарото – 30 %;

  до 10 дни преди пътуването – 50% от пакетната цена;

  под 6 дни – 100%;

   

  Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

   

  Забележки:

  Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

  При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

  Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

  Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

  Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

  Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за програмата

  Туроператорът препоръчва на своите клиенти  сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.В ЗАД «Армеец». Повече информация в офиса на фирмата. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

  Програмата не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

   

   

  Програма:

  1 ден:    Варна – Батак – язовир Батак – Банско

  06:00- Отпътуване от Варна по маршрут  Варна- Батак-Юндола-Банско, по пътя почивки .  Около обяд пристигане Батак, посещение на историческия музей и църквата „Света Неделя“.  Престой 1.5 ч. Името на Батак се свързва с героичното Априлско възстание и  Баташкото клане.  Историята на града е запазена в историческия музей, Църква – костница „Св.Неделя“  и етнографския музей. Град Батак се намира в тясната клисура на Стара река на 1036 м. н.в. и между ридовете на Баташката планина заедно с най – високия и връх Баташки снежник –( 2082 м.), който пропуска само южния вятър, наричан от местните бял вятър.

  Отпътуване за язовир Батак. Свободно време за обяд  и фотосесия на язовир Батак – местност Цигов чарк. Около 16:30 ч. отпътуване за Банско. Настаняване. Вечеря. Нощувка.

  2 ден:  Банско – Рупите – Мелник – Роженски манастир – Банско

  / целодвевна екскурзия- заявява се и заплаща при записване:15.00лв./10.00 лв. дете /. При заплащане до 20 март цена на възрастен 10 лв. на дете 5.00 лв.

  Закуска и отпътуване за целодневна екскурзия до Рупите, Мелник, Роженски манастир, Златолист. Днешният ден ще бъде наситен с много емоции и енергия. Отправяме се към местността Рупите, Петричко, отдавна придобила широка известност като мястото в което се е зареждала с енергия и приемала посетители най-популярната българска пророчица Вангелия Гущерова, наричана от народа – Леля Ванга.1925 г. построява черквата « Света Петка Българска», превърнала се веднага в място за поклонение за хиляди нуждаещи се хора. Изрисувана от  известният  художник проф. Светлин Русев, като образите на светците са прекалено реалистични и не се одобряват от Светия Синод. Може да се види и Къщата на леля Ванга пророчицата. Цялата местност е облагородена и представлява едно прекрасно кътче на десния бряг на р. Струма. Непосредствено до комплекса извира топла минерална вода с температера 78 0С. Следва посещение на Роженски манастир – най-големия манастир в Пиринска Македония. Намира се само на няколко километра от Мелник в непосредствена близост до Мелнишките пирамиди. Тук се откроява чудотворната икона «Света Богородица Вратарница (Портаитиса) Иверска. Ето  Мелник ни очаква – най-малкият град в България с легендите за  гъстото мелнишко вино дето може да се реже с нож и да се носи в тензух. Възможност за посещение на Кордопуловата къща – най – голямата възрожденска къща на Балканите. Свободно време за обяд и закупуване на сувенири и вино.

  Мелнишкото вино / за ценителите на виното

  След мавруда второто по популярност чисто българско вино е от сорта Мелник. Всъщност сортът се казва „Широка мелнишка лоза“. Кръстен е така заради широките мъхнести листа на гроздето и на района, в който е отглеждан – около Мелник.

  За виното от сорта Мелник също има митове и погрешни представи у пиячите, както за мавруда. Двата сорта си приличат. Лозари твърдят, че са много близки като цвят, форма на гроздовите зърна, късно зреят. За сорта Мавруд се знае, че има аналогичен тук-там в северна Гърция, на о. Крит, Кипър, но някакво по-сериозно производство на вина от този сорт няма никъде, освен в България.

  Широката мелнишка лоза обаче със сигурност я има само в България. Сортът е ендемит, ендемичен вид – тоест ботанически вид, разпространен само на ограничена територия. Сортът се е запазил само в Югозападна България, около Мелник, Сандански, Петрич, селата Хърсово, Марикостиново, Капатово, Виногради и др.
  Навсякъде край тези села и градове сега са се появили малки нови изби, които правят вина и от сорта Мелник.
  Възможно е аналогичен сорт или кръстоска да се среща и в Северна Гърция и Македония. Но вино от сорт Мелник се прави само у нас. И само в този район в Югозападна България. Имало е опити със сорта да се направят лозя и другаде из България, но са несполучливи. Защото широката мелнишка лоза е капризна, лесно измръзва, има нужда от по-висока средно-годишна температура. Сякаш е свикнала само с този югозападен район по поречието на Струма.

  Късното зреене на сорта е голямо главоболие

  за винари и лозари. Широката мелнишка узрява чак в началото на октомври, понякога и по-късно. Има години, в които, ако захладее през септември-октомври, гроздето не може да узрее и да натрупа достатъчно захари. От такова грозде не става добро вино, трябва да се добавя захар.

  Виното от широка мелнишка лоза има специфичен аромат и вкус, отчетливо се различава от другите сортове. Енолози и дегустатори намират във вкуса му различни нюанси, но някои са като отличителна черта – диви ягоди, костилка, смоли, пипер, тютюн, билки. Това са нюанси, които се улавят в обичайния тон на червени плодове, характерен за аромата и вкуса на червените вина.

  Мит е, че вино от сорта мелник е тежко, тъмночервено, плътно. Подобно на мавруда, ако виното се прави по стандартите, цветът е сравнително светъл, прозрачен рубинов. Но ако виното се прави с повече екстракция, гроздето да престои повече със сока, може да се получат и по-тъмни цветове. Местните наливни вина, което се продават в региона, не са типични за сорта. В тях се смесват и други сортове, добавят захар и т. н., не всяко е за препоръчване.

  Следобяд отпътуване за хотела в Банско. Ще спрем и на гръцките борси, за да си напазирим от гръцките магазини – маслини, зехтин и др. Вечеря.

  3 ден:  Банско – Ковачевица-Банско

  / целодвевна екскурзия- заявява се и заплаща при записване:10.00лв./6.00 лв. дете /.

  08:00 Закуска.09:00 Отпътуване за съкровищниците на Родопите. Лещен и Ковачевица. Този ден ще ви отведем на две магически места, намиращи се в необятните Родопи, които всички ние обичаме. Дестинациите, които ще ви представим, са популярни както сред нас, така и сред чуждестранните гости на България. Те ни очароват с автентичността и със странното, някак неестествено спокойствие, което излъчват. Следобяд се прибиране в хотела. Възможност за СПА в хотела и разходка в Банско. Вечеря. Нощувка.

  4 ден :   Банско- Рилски манастир -Варна

  Закуска. Отпътуване за Варна. Посещение на Рилски манастир– 1,30 часа, свободно време Възможност за разглеждане на манастира, да не збравим и известните манастирски мекички. Отпътуване за Варна. По възможност посещение на Стопските пирамиди. Пристигане вечерта.

  10 любопитни факта за  Ковачевица предоставени от Ангел Драганов родом от Кавачевица

  1.Тракийският бронзов шлем с набузници  е намерен не в м. св.Константин, а на местността Старата Църква през 1926 г. от Георги Петко Г. Хорозов-Мяшко като орал нивата си-бил изровен от плуга, дори леко наранил шлема. В тази местност е имало стара църква.

  1. В Ковачевица има църква от 1812 г. Преди това е имало църквички или параклиси в отделните махали, където са живяли първоначално по родове жителите на Ковачевица.
  2. Името на селото-Ковачевица не е от 18 век, а от самото му начало края на 15-началото на 16 век, когато възниква като отделна административна-данъчна единица под това име. Има 13 данъчни единици-домакинства (джизие-ханета), от които 4 неженени. Там има Михо Ковач. Възможно е Михо да е потомък на Марко Ковача от Рибново, или пък да е разчетено Михо вместо Марко при превода от арабски в откъса от този първи данъчен регистър публикуван в сборника Родопски напредък и датиран 1493-1502 г. По-нови изследвания сочат 1519г.
  3. Окружното светско училище на Никола Иванов Банев (даскал Никола Ковачевски) в къщата му-отворило врати 1854 г. с пансион и е събирало деца от близки и далечни села (имало е деца дори от Добринище). Плащало се е с продукти и с пари за издръжката.
  4. Църквата в Ковачевица е построена 10-12 г. след тези в Скребатно и Лещен, но забележете това не е църква, а катедрала с балкон.
  5. Не знам дали бръснаря на султана е бил от Ковачевица и дали той е издействал разрешителното за нея-за пръв път чувам това. Истина обаче е, че личният лекар и бръснарят на цар Борис III са били от Ковачевица-д-р Страшимир Даскалов-внук на Никола Ковачевски и Кръстю Иванов Щътов-наш родственик.
  6. В 1863 г. даскал Никола Ковачевски през Серес пристигнал с кораб в Цариград и издействал разрешение да се открият български училища в Неврокоп (Гоце Делчев) и Сатовча. Върнал се през Пловдив и Пазарджик, откъдето довел и учител за Неврокопското българско училище-Атанас Божков. 8. В 1865 г. се учредява в Ковачевица читалище „Светлина“ ведно с това в Неврокоп.
  7. В 1873 г. в Ковачевица е учредена църковно-училищна касица от отец Пахомий-за подпомагане и развитие на училището и църквата в селото. По-късно тази каса замогнала и служила като банка кредитирала нуждаещите се от пари в заем.
  8. Местностите „Синия вир“, „Кози камък“, Караорман (Тъмна гора) са ковачовски местности, в нашето землище. Лещен може да ги сочат като туристически интересни места, но са си наши.

  ВЪЗПОМИНАНИЯ ОТ БАТАК (разказ от едно дете)

   От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?

  Хе, там зад горите… много е далече,

  нямам татко, майка: ази съм сирак,

  и треперя малко, зима дойде вече.

  Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:

  помня го клането и страшното време.

  Бяхме девет братя, а останах сам.

  Ако ти разкажа, страх ще те съземе……..

  ОЧАКВАМЕ ВИ ДА ИЗЖИВЕЕМ ВСИЧКО ТОВА С ВАС..

  Алина Тур ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-7630/07.11.2016 г. и има сключена застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97 ЗТ – застрахователна полца, сключен със ЗК “ЛЕВ ИНС“ АД, с тел +359  2 404 94 92, 0800 15333 и адрес: София, бул. Симеоновско шосе №67А.

   

  За информация и записвания: 0889 712 590; 0897 351 930

  Алина тур ООД осъществява екскурзиите си при спазване на всички санитарни изисквания към датата на пътуване.

  Участниците в програмите са длъжни да спазват всички изисквания по наредбата от министерството на здравеопазването валидни към датата на отпътуване.

  Допълнителна информация

  • От : 22 април, 2022
  • До : 25 април, 2022
  • Продълж. : 4 Days, 3 NIghts
  • Мин. брой : 30 Person
  • Наличност : 40
  • Цена : лв.240.00
  • Дестинация : 2770 Банско, България

  Имате нужда от помощ?

  0889 712 590