Празник на тиквата в Севлиево – Алина Тур

Booking for : Празник на тиквата в Севлиево

  * - Задължителни полета

  Празник на тиквата в Севлиево

  Информация за офертата

  XV празник на тиквата – Севлиево

  От няколко години насам, един необичаен, но превърнал се вече в част от колоритното настроение на Севлиево празник, привлича през есента малки и големи в градчето от Централна България. Празникът на тиквата. За пръв път се провежда през 2006-та година и още тогава интересът към събитието се оказва много голям. Малки дечица изнасят цял поетичен рецитал със стихотворения, посветени именно на тиквата, а в Дом на културата “Мара Белчева” са подредени три изложби с конкурсен характер. Всеки от участниците с гордост представя своята тиква – малка, голяма, декоративна или нестандартна. Победителите получават награди, а детски рисунки добавят свой дял в пъстротата и настроението на празника.

  Всъщност, важно е да се отбележи, че севлиевският Празник на тиквата няма нищо общо с Хелоуин, а е една реализирана идея на Общината в града и Общинското сдружение за туризъм. Причина за осъществяването на колоритния празник точно тук, е фактът, че градът е известен като град на тиквите, и дори е познат сред местното население като Тиквенбург. Неоспоримо обстоятелство е, че в околността се отглеждат и консумират много тикви. За по-възрастните хора все още е мил споменът за времето, когато са използвали тиквената кора заради формата и големината й като супник, а и тиквените семки били в изобилие. Така някак неусетно и незабелязано, думата ‘тиква’ в Севлиево се превръща в определение за празник, емоция, вкусни лакомства и много настроение. Освен това, и този празник, като че ли става опит за поредното своеобразно бягство на севлиевци от рутината и еднообразието на ежедневието и превръщането на скучния делник в специален повод.

  Така, от година на година – покрай празничната суматоха, започва да се ражда и надпревара в дните на празника. Майстори-сладкари и любители-кулинари се впускат в състезание за тиквени наслади. През 2007 година, в спомена от празничните дни завинаги остава специално произведеният тиквеник с дължина от 198 метра. На следващата година – 2008-ма, празничният тиквеник-гигант вече е с дължина от 209 метра, от който успяват да опитат 2000 души. А различни традиционни изяви, етнографски изложби и ретро ревюта, напоени с уханието на вкусни тиквени лакомства, шеги и закачки, продължават да съпътстват дните на празника.

  Макар, че всички знаем коя е родината на този вкусен плод, едва ли в миналото някой е предполагал какво огромно значение ще придобие за севлиевци тиквата, след пренасянето й от далечна Америка у нас.

  Марката “Севлиевска тиква” вече е патентована и е отличителен знак на

  града край река Росица. А ако и на вас ви се прииска да развихрите собствените си ‘тиквени’ фантазии, да усетите безграничната цветна емоция или да опитате от сладките кулинарни изкушения – дойде ли октомври – не се колебайте. ‘Тиквенбург’ – Севлиево ви очаква с “Добре дошли” в царството на тиквите!

  Пакетната цена е в лева  на човек и включва:

  • транспорт с туристически автобус
  •  екскурзовод

  Цената не включва : 

  • входовете на посещаваните обекти.

  ЗАБЕЛЕЖКА:

  • Екскурзията се осъществява при 35 платили туриста.
  • Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата
  • Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини.

   

  Ден 1 ,Севлиево

  Тръгване от Варна 7.30 ч. Кратка почивка по пътя. Пристигане в град Севлиево. Посещение на Дандаловите къщи, Хаджистояновото училище построено през 1844 г., Табаханата (работилница за обработване на кожи). Свободно време за участие в Празника на Тиквата.Празникът се провежда около празника на град Севлиево (15-18 октомври). В "Дандолови къщи” ще се обособи и музей на тиквата, както и други културни прояви със състезателен характер, чието място на провеждане ще бъде в парка пред ДК Мара Белчева”. Предстои изработката и на оригинални атракции за гостите на Севлиево като павилиони с формата на тикви, където ще се предлага печена тиква, изложба на кулинарни тиквени специалитети, състезания с тиквени гондоли и светлинно шоу. Във фоайето на дома на културата "Мара Белчева" са подредени изложбите "Тиквени фантазии". Рисувани тикви, инсталации от причудливи тикви, малки и огромни тикви, отгледани в местните стопанства, могат да видят севлиевци и гостите на града. Празникът продължава цяла седмица, а според организаторите от общинската администрация и местното туристическо сдружение, кулминацията на "тиквените дни" е в петък. Тогава ще бъдат открити няколко кулинарни изложби с тиквени специалитети, а един от тиквениците ще претендира да е най-дългият, произвеждан досега, информираха от общината. Печена тиква, щрудел с тиква, руло от тиква, бисквитено руло с тиква, пълнена тиква със сушени плодове, тиквени гайгани, салата от тиква, тиквена туршия, супа от тиква, крем от тиква, тиквено парфе, тиквеник, мармалад, сладко, петмез и рачел от тиква, каварма от тиква в тесто, лютеница от тиква, тиквен хляб, банички с тиква, пилешко суфле от тиква. Отпътуване за Варна около 15 ч. Пристигане в Варна вечерта.

  Празника на тиквата- Севлиево

  Допълнителна информация

  • От : 12 октомври, 2019
  • До : 12 октомври, 2019
  • Продълж. : 1 Ден
  • Мин. брой : 35
  • Наличност : 45
  • Цена : лв.39.00 лв.
  • Дестинация : Севлиево,България

  Имате нужда от помощ?

  Свържете се с нас.

  +359 889 712 590

  alinatur@abv.bg

  Препоръчани